Operaattorit

Operaattorit ovat yrityksiä, jotka tarjoavat puhelin- ja internetyhteyksiä sekä muita viestintäpalveluita kuluttajille ja yrityksille.

Ne ovat tärkeä osa telekommunikaatioalan markkinoita ja kilpailevat keskenään tarjoamalla erilaisia liittymä- ja palvelupaketteja asiakkailleen.

Operaattorit voivat tarjota esimerkiksi puhelin- ja mobiilidataliittymiä, kiinteitä laajakaistoja, televisiopalveluita sekä muita lisäpalveluita.

Suomessa toimii useita suuria operaattoreita, joista suosituimmat ovat Telia, Elisa Saunalahti, DNA ja Moi Mobiili.

Suosituimmat puhelinliittymät

 Telian huipputarjous - Nyt saat 50€ laite-etusetelin Telia Kauppaan
Telian huipputarjous - Nyt saat 50€ laite-etusetelin Telia Kauppaan
27,99€/kk 34,99€/kk
Telian mobiililaajakaista nyt rajoitetun ajan edulliseen tarjoushintaan
Telian mobiililaajakaista nyt rajoitetun ajan edulliseen tarjoushintaan
14,99€/kk 18,99€/kk

Voimassa vain rajoitetun ajanRajaton 4G 200M

Vaihda liittymäsi Telialle – saat nyt huolettoman liittymän huippuedullisesti.
 • Rajaton puhe ja SMS
 • Rajaton data
 • EU/ETA maissa 37 Gt/kk
 • Hinta 12kk jälkeen 34,99€/kk
 • Avausmaksu 8,99€
27,99
€/kk
Laite-etuseteli kaupan päälleRajaton 5G 300M

Vaihda liittymäsi Telialle – saat nyt huolettoman liittymän huippuedullisesti. Lisäksi saat kaupan päälle 50€ laite-etusetelin Telia Kauppaan.
 • Rajaton puhe ja SMS
 • Rajaton data
 • EU/ETA maissa 39 Gt/kk
 • Hinta 12kk jälkeen 36,99€/kk
 • Avausmaksu 0€
29,99
€/kk
Laite-etuseteli kaupan päälleRajaton 5G 600M

Vaihda liittymäsi Telialle – saat nyt huolettoman liittymän huippuedullisesti. Lisäksi saat kaupan päälle 50€ laite-etusetelin Telia Kauppaan.
 • Rajaton puhe ja SMS
 • Rajaton data
 • EU/ETA maissa 47 Gt/kk
 • Hinta 12kk jälkeen 44,99€/kk
 • Avausmaksu 0€
32,99
€/kk
Edullinen laitenettiLaitenetti 4G

Rajaton 4G-data kaikille etäohjattaville laitteille.
 • SMS 0,055 €/kpl
  MMS 0,07 €/kpl
 • Rajaton data
 • Latausnopeus 0,512Mbit/s
  Lähetysnopeus 5Mbit/s
 • Saat liittymästä S-Bonusta
 • Toimii vain Suomessa
Halvin puhelinliittymäRento 4G 150M

Sopivaan hintaan kaikki mitä tarvitset.
 • Puhe ja SMS 0,055€ min/kpl
  4€/kk jälkeen ilmaiseksi
 • 8 gt Dataa
 • EU/ETA maissa 16 Gt/kk
 • Saat liittymästä S-Bonusta
 • Avausmaksu 5€
Asiakkaiden suosikkiSuosikki 4G 300M

Asiakkaiden suosikki. Todella nopea.
 • Puhe ja SMS 0,055€ min/kpl
  4€/kk jälkeen ilmaiseksi
 • Rajaton data
 • EU/ETA maissa 23 Gt/kk
 • Saat liittymästä S-Bonusta
 • Avausmaksu 5€
Todella nopea 5G liittymäReilu 5G 450M

Käyttää joustavasti 5G ja 4G verkkoa.
 • Puhe ja SMS 0,055€ min/kpl
  4€/kk jälkeen ilmaiseksi
 • Rajaton data
 • EU/ETA maissa 30 Gt/kk
 • Saat liittymästä S-Bonusta
 • Avausmaksu 5€
22-28
€/kk
Huippunopea 5G liittymäReilu 5G 1000M

Käyttää joustavasti 5G ja 4G verkkoa.
 • Puhe ja SMS 0,055€ min/kpl
  4€/kk jälkeen ilmaiseksi
 • Rajaton data
 • EU/ETA maissa 45 Gt/kk
 • Saat liittymästä S-Bonusta
 • Avausmaksu 5€
35-43
€/kk

Vaihda liittymäsi Telialle - Saat 50€ laite-etusetelin Telia Kauppaan
Vaihda liittymäsi Telialle - Saat 50€ laite-etusetelin Telia Kauppaan
27,99€/kk 34,99€/kk

Mitkä ovat Suomen suurimmat operaattorit?

Suomen tunnetuimmat ja suosituimmat operaattorit ovat Telia, DNA, Elisa Saunalahti ja Moi Mobiili. Kaikki edellä mainitut teleoperaattorit ovat lähtökohtaisesti erinomaisia, jokaisen valikoimassa olevat puhelinliittymät toimivat tänä päivänä lähes missä tahansa Suomea. Operaattorit ovat tulleet monille tutuiksi liittymien kautta, mutta useimpien valikoimassa on myös muita tuotteita.

Varmasti suurimmalla osalla suomalaisista on ollut ainakin jossain vaiheessa jonkun Suomen suurimman operaattorin puhelinliittymä käytössä. Suomessa toimii myös monta pienempää operaattoria, mutta Telia, DNA, Elisa Saunalahti ja Moi Mobiili on vallannut Suomen markkinat kiitettävästi. Pienempi palveluntarjoajia on esimerkiksi monille tuntemattomampi Globetel.

Elisa Saunalahti on markkinaosuuksilla mitattuna Suomen suurin operaattori. Elisalla on ollut parhaimmillaan yli 6 miljoonaa liittymäasiakkuutta Suomessa ja Virossa. Toiseksi suurimman operaattorin titteli jakautuu Telian ja DNA:n välillä. DNA:n liittymäasiakkaiden määrä on pyörinyt useamman vuoden ajan 2-3 miljoonan välillä. Telian liittymäasiakkaiden määrä ei ole saatavilla.

Moi Mobiili on suosituimpien operaattorien listauksessa uusin tulokas. Moi aloitti toimintansa palveluoperaattorina vuonna 2016, jolloin se vuokrasi DNA:n verkkoa. Operaattori kipusi yllättävän nopeasti koko kansan tietoisuuteen. Tänä päivänä Moi Mobiili on 100% DNA:n omistama brändi, jonka valikoimasta löytyy edullinen mobiililaajakaista kuluttajille sekä pienille ja suurille yrityksille.

Mikä on Suomen paras operaattori?

Suomen parhaan operaattorin titteliä ei ole koskaan jaettu. Operaattorit on vaikea laittaa paremmuusjärjestykseen. Suomen parhaan operaattorin voi kuitenkin selvittää jokainen kuluttaja ja yrittäjä itse kokeilemalla heidän tarjoamia palveluja. Operaattorien valikoima ei ole myöskään samanlainen, osan valikoimassa on vain liittymiä ja toisilla taas on valtava valikoima myös muita tuotteita.

Mikäli lähdetään eri tavoilla vertailemaan esimerkiksi operaattorien tuotevalikoimaa, liittymäasiakkaiden määrää, puhelinliittymiä, verkkoja tai muita palveluja, voidaan selvittää jollain tapaa paras operaattori. Silloinkaan ei kuitenkaan voida yleisesti puhua Suomen parhaasta operaattorista, sillä sama tuote tai palvelu ei varmasti ole paras jokaiselle kuluttajalle tai yritykselle.

Paras operaattori kannattaakin selvittää jokaisen itse kokeilemalla eri palveluntarjoajien palveluja, joissa saattaa olla suuriakin eroja. Loppujen lopuksi sillä ei ole kuitenkaan mitään väliä, onko operaattorilla esimerkiksi 1000 vai 2 miljoonaa liittymäasiakasta, jos itse on palveluun tyytyväinen ja se on palvellut odotetulla tavalla. Vain kokeilemalla selviää jokaiselle paras operaattori.

Mikäli haluaa suosituksia Suomessa toimivista operaattoreista, suosituimmat operaattorit ovat DNA, Telia ja Elisa Saunalahti. Moi Mobiili kuuluu tietenkin myös suosituimpien operaattorien listaan, mutta se on tänä päivänä DNA:n omistama brändi. DNA:n, Telian ja Elisan valikoimaan kuuluu liittymien lisäksi myös tuhansia muita tuotteita ja Moi Mobiilin valikoimassa on vain puhelinliittymät.

Millä operaattorilla on paras verkko?

Operaattorit, Telia, DNA ja Elisa käyttävät kaikki omaa erittäin kattavaa verkkoa. Millä operaattorilla sitten on paras tai kattavin verkko Suomessa, on mahdotonta sanoa. Tämä johtuu siitä, että kaikkien operaattorien 4G verkkojen kerrotaan kattavan noin 99% suomalaisista. Suomen kokoiselta alueelta on vaikea lähteä arvioimaan, kenelle operaattorilla sitten on se kaikista paras verkko.

Operaattorien verkkoja pystytään vertailemaan helposti kaupunkikohtaisesti, esimerkiksi kenellä operaattorilla on paras verkko Tampereella tai Helsingissä. Esimerkiksi Aalto-yliopistossa kehitetyllä Netradar-sovelluksella tehtyjen mittausten perustella Keski-Suomessa paras verkko oli Elisalla, kun taas Pohjois- ja Itä-Suomessa paras verkko oli Telialla ja DNA:lla.

Loppujen lopuksi kuitenkin operaattorien verkkojen erot ovat olleet lukuisissa mittauksissa ja vertailuissa hyvin pieniä. Todellisuudessa niin pieniä, ettei eroa juuri tavallinen käyttäjä edes huomaa mitenkään. Operaattoria ei siis ole tarve valita sen perusteella, kenellä on paras verkko. Operaattorien 4G verkot ovat vertailussa tasaväkisiä ja mitä 5G tulee, se on vielä kaikilla rakennusvaiheessa.

Operaattorien 5G verkkoja on turha lähteä tässä kohtaa laittamaan paremmuusjärjestykseen, sillä kaikkien 5G verkko on vielä rakennusvaiheessa. Operaattorit julkaisevat tasaisin väliajoin uusia paikkakuntia, joissa 5G verkko on jo toiminnassa. Jokaisen operaattorin verkko näyttäisi kuitenkin toimivan suurissa kaupungeissa ja leviävän sieltä kovaa vauhtia kohti pienempiä paikkakuntia.

Mikä operaattori minulla on?

Oletko vaihtamassa puhelinliittymää, mutta nyt et olekaan täysin varma siitä, minkä operaattorin asiakas olet tällä hetkellä? Monet ihmiset käyttävät puhelinta päivittäin tietämättä sitä, mikä nettiliittymä heillä on käytössä, mitä ominaisuuksia se sisältää tai mikä operaattori mahtaa olla kyseessä. Onneksi operaattorin ja puhelinliittymän selvittäminen onnistuu monin eri keinoin.

Nykyaikana jokaisen operaattorin nimi lukee sim-kortin päällä. Mikäli sinulla on puhelimessa kaikista pienin sim-kortti käytössä, saattaa olla, ettei nimi näy kokonaan. Toinen helppo tapa selvittää operaattori, on tarkistaa operaattorin nimi puhelinlaskusta. Kolmas vaihtoehto selvittää operaattori, on kirjoittaa oma puhelinnumero siirretytnumerot.fi-palvelun hakukoneeseen.

Puhelinliittymää vaihtaessa on hyvä aika viimeistään tarkistaa, minkä operaattorin liittymä on käytössä. Valtaosa palveluntarjoajista julkaisee tavallista parempia liittymätarjouksia, jotka voi hyödyntää vain tilaamalla uuden puhelinliittymän tai valitsemalla numeronsiirron operaattorille. Poikkeuksellisen halvan liittymätarjouksen idea on houkutella operaattorille uusia asiakkaita.

Halpa liittymätarjous on mahdollista hyödyntää vain, jos et ole jo kyseisen operaattorin asiakas. Mikäli siis haluat saada tarjoushintaisen puhelinliittymän käyttöösi 12-24 kuukauden ajaksi ja parhaassa tapauksessa vielä esimerkiksi lahjakortin operaattorin verkkokauppaan kaupan päälle, tarkista ihmeessä kilpailevan operaattorin liittymätarjoukset.

Kuinka kauan operaattorin vaihto kestää?

Operaattorin vaihto on onneksi tänä päivänä vaivatonta, eikä siihen kulu kovin kauaa aikaa. Puhelinliittymää tilatessa voit valita, haluatko valita uuden puhelinnumeron vai siirtää nykyisen tutun numerosi uuteen liittymään. Numeronsiirto kestää hieman operaattorista riippuen noin 5-15 arkipäivää. Jos valitset uuden puhelinnumeron, saat liittymän käyttöösi muutaman päivän kuluessa.

Numeronsiirrossa vaihtuvat aina sim-kortti, liittymän palvelut ja kuuluvuus. Uutta liittymää tilatessa voit aina esittää toiveen numeron siirtoajankohdasta. Liittymäsopimuksen teon jälkeen sinun ei tarvitse tehdä enää mitään toimenpiteitä, vaan operaattorit hoitavat numeronsiirtämisen puolestasi keskenään. Vanha liittymä toimii normaalisti siihen saakka, kun saat uuden liittymän käyttöön.

Operaattori pitää sinut ajan tasalla numeronsiirron suhteen. Saat tekstiviestinä tietoa numeronsiirron etenemisestä. Ensimmäisen tekstiviestin saat pian liittymäsopimuksen solmimisen jälkeen, toisessa viestissä operaattori ilmoittaa tarkan siirtoajankohdan ja kolmannessa, tuntia ennen siirtoa tulevassa tekstiviestissä, saat muistutuksen siirtohetkestä.

Jos numeronsiirto ei jostain syystä onnistu, saat siitä tiedon myös tekstiviestillä. Yleisimmät syyt numeronsiirron epäonnistumiseen on monessa tapauksessa ollut esimerkiksi voimassaoleva määräaikainen liittymäsopimus tai liittymän omistajatieto ei täsmää toisella operaattorilla. Nykyaikana kuitenkin puhelinliittymät määräaikaisilla sopimuksilla on erittäin harvinaisia.

Usein kysytyt kysymykset

Mikä on operaattori?

Operaattori on yritys, joka tarjoaa mobiili- ja/tai kiinteän verkon palveluita, kuten puhelinliittymiä, laajakaistayhteyksiä ja televisiopalveluita.

Ketkä ovat Suomen suosituimmat operaattorit?

Suomen suosituimmat operaattorit ovat Telia, Elisa ja DNA. Näiden kolmen operaattorin markkinaosuus on noin 90% Suomen puhelinliittymämarkkinoista.

Miten voin valita sopivan operaattorin?

Operaattorin valinta riippuu monesta asiasta, kuten siitä, mitä palveluita tarvitset. Kannattaa vertailla eri operaattoreiden tarjoamia palveluja ja hintoja, sekä tarkistaa, mitä palveluita ne tarjoavat.

Kuinka monta operaattoria on olemassa?

Suomessa toimii useita eri operaattoreita, kuten Elisa, Telia ja DNA. Näiden lisäksi on myös pienempiä operaattoreita.

Mitkä ovat suurimmat erot eri operaattorien välillä?

Eri operaattoreilla voi olla eroja esimerkiksi liittymien ja palvelujen hinnoissa, datamäärissä, puheminuuteissa, tekstiviestien hinnoissa ja verkkojen peittoalueissa. Myös asiakaspalvelu, kampanjat ja tarjoukset voivat vaihdella eri operaattoreiden välillä.

Liittymätarjoukset.fi
Logo