Facebook on yksi maailman suosituimmista sosiaalisen median alustoista, mutta valitettavasti se on myös houkutteleva kohde huijareille ja haittaohjelmien levittäjille. Huijauslinkit ja virusviestit voivat levitä nopeasti tämän laajan käyttäjäkunnan keskuudessa, aiheuttaen tietoturvariskejä ja henkilökohtaista vahinkoa. On kuitenkin olemassa useita toimintatapoja, joilla voit suojata itsesi ja pitää Facebook-kokemuksesi turvallisena.
Ole varovainen haitallisten linkkien ja epäilyttävien videoviestien kanssa
Ajoittain Facebookiin ilmestyy huijauslinkkejä, jotka ulkoasultaan muistuttavat normaaleja julkaisuja tai jaettuja artikkeleita. Viime aikoina on Messengerissä myös yleistynyt ilmiö, jossa käyttäjille lähetetään videolinkkejä, jotka on naamioitu näyttämään ystävän lähettämiltä ja sisältävät usein hymiöitä. Nämä linkit voivat levittää haittaohjelmia tai yrittää huijata luottokorttitietoja.
Klikatessaan tällaista huijauslinkkiä, käyttäjä saattaa huomaamattaan antaa uudelle Facebook-sovellukselle luvan tehdä muokkauksia hänen Facebook-tiliinsä, kuten julkaisemaan linkkejä hänen uutisvirtaansa tai lähettämään viestejä ystävilleen. Seurauksena on, että käyttäjän oma uutisvirta täyttyy haitallisista julkaisuista ja hänen ystävänsä alkavat vastaanottaa kyseisiä huijausviestejä, jotka voivat levitä edelleen.
Älä haksahda liian hyvältä vaikuttaviin tarjouksiin
Facebookissa esiintyy usein tarjouksia ja lupauksia, jotka perustuvat käyttäjien huijaamiseen. Esimerkiksi, käyttäjät voivat kohdata mainoksen, jossa luvataan uusi iPhone puhelin vain yhdellä eurolla tai ilmaiset katseluoikeudet HBO:n kanaville, kun he klikkaavat mainosta.
Näiden tarjousten ulkoasu voi olla hyvin vakuuttava ja ne ovat usein kirjoitettu suomeksi. Tyypillisesti huijaus toimii niin, että käyttäjä täyttää henkilötietonsa verkkolomakkeeseen ja huomaamattaan sitoutuu maksamaan säännöllisiä kuukausimaksuja, saamatta luvattua tuotetta tai palvelua. Tällaiset tarjoukset ovat myös keinoja urkkia luottokorttitietoja. Yleensä nämä huijaukset voi tunnistaa siitä, että tarjous vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta.
Vältä Facebookiin kirjautumista epäluotettavista lähteistä
Sähköpostitse tai tekstiviestitse voi saapua petollisia viestejä, jotka pyrkivät urkkimaan Facebook-käyttäjien salasanoja. Nämä huijausviestit ohjaavat käyttäjän kirjautumaan näennäiselle Facebook-sivustolle, joka itse asiassa on huijaussivu. Tällöin käyttäjä voi vahingossa paljastaa omat Facebook-kirjautumistietonsa. Tällaisten viestien tunnistaminen voi olla haastavaa.
Neuvona on, ettei koskaan kirjaudu mihinkään palveluun suoraan sähköpostiin tai viestiin saadun linkin kautta. Sen sijaan on turvallisempaa syöttää palvelun verkkosivun osoite itse suoraan selaimen osoitekenttään.
Jos kirjautumistiedot päätyvät vääriin käsiin, voi omaan Facebook-tiliin ilmestyä epätavallisia päivityksiä tai ystävillesi saatetaan lähettää viestejä, jotka sisältävät haitallisia linkkejä.
Muistuta Facebook-ystäviäsi ja pidä tietokoneesi turvattuna
Mikäli epäilet Facebook-tilisi olevan saastunut, vaihda välittömästi salasanasi käyttäen tilin asetuksia. Suorita lisäksi tietokoneellasi virustarkistus ja päivitä selaimesi viimeisimpään saatavilla olevaan versioon. Poista myös kaikki selaimestasi löytyvät kyseenalaiset lisäosat. Facebook tarjoaa apua selainlisäosien poistoon ohjeistamalla käyttäjät kunkin selaimen valmistajan ohjeisiin.
Avaa profiilisivultasi ”toimintaloki” nähdäksesi äskettäiset toimenpiteet tililläsi ja kumoa kaikki sellaiset toimet, jotka et ole itse tehnyt. Tarkista myös tilisi yksityisyysasetukset, erityisesti ”sovellukset”-osio ja poista kaikki epäilyttävät tai tarpeettomat Facebook-sovellukset.
Tee statuspäivitys varoittaaksesi ystäviäsi mahdollisesta turvallisuusuhasta. Ilmoita, että olet mahdollisesti klikannut vaarallista linkkiä ja saattanut altistaa tilisi virukselle. Kehota heitä välttämään tililtäsi tulevien linkkien klikkaamista. Vältä linkkien jakamista jonkin aikaa, jotta ystäväsi eivät joudu epäilemään linkkiesi turvallisuutta.
Ole varovainen klikkaillessasi
Huijauslinkkien aiheuttamat ongelmat voivat vaihdella: jotkut väärennetyt linkit tai videot saattavat aiheuttaa ainoastaan lisääntynyttä mainossisältöä, eli spammin kaltaista toimintaa selaimessasi, mikä puolestaan tuottaa taloudellista hyötyä verkkorikollisille. Pahimmillaan, tällainen linkki voi tartuttaa haittaohjelmia niin omaan kuin ystäviesikin Facebook-tileihin. On myös mahdollista, että linkin takana piilee vakavia haittaohjelmia, jotka vaikuttavat laitteesi toimintaan ja nykyään myös mobiililaitteet ovat vaarassa.
Ole varuillasi erityisesti silloin, jos Messengerissä saapuu ystävältäsi viesti, joka sisältää videolinkin englanninkielisellä kehotuksella katsomaan video. Tarkista ensin lähettäjältä, onko viesti aidosti häneltä.
Muista aina harkita tarkasti, ennen kuin klikkaat mitään Facebookissa. Jopa asiantuntijat voivat olla kykenemättömiä tunnistamaan viestien aitoutta pelkästään niiden ulkonäön perusteella. Jos viesti tai päivitys herättää vähäisintäkään epäilystä, on parempi olla avaamatta sitä.
Sosiaalisen median käytössä terve järki on korvaamaton työkalu. Vaikka huijauksia kehitetään jatkuvasti, perusvarovaisuudella voi usein välttää suurimmat uhat. Terveellä skeptisyydellä ja varovaisuudella voit suojautua huijauksilta ja viruksilta Facebookissa.