Milloin viimeksi puhdistit puhelimesi?

milloin viimeksi puhdistit puhelimesi?

Puhdistatko kädet saippualla useamman kerran päivän aikana, jonka jälkeen nappaat puhelimen taskusta ja jatkat päivän askareita? Liittymätarjoukset.fi kertoo, että monet meistä pesee useamman kerran kädet päivän aikana, mutta puhelimen puhdistaminen tahtoo useimmilta unohtua. Lähes jokainen meistä tarttuu puhelimeen useita kertoja päivässä, kuten kotona, töissä, vessassa, kaupassa, ystävän luona ja lukuisissa muissa paikoissa, jonka takia puhelin muuttuu melkoiseksi bakteeripesäksi.

Milloin viimeksi puhdistit puhelimesi?

Valtaosa älypuhelimien käyttäjistä katsoo puhelinta noin 150-200 kertaa päivässä ja koskettaa, painaa tai pyyhkäisee puhelimen näyttöä jopa 2500 kertaa päivän aikana. Puhelinta säilytetään suurimmaksi osaksi joko kädessä, taskussa tai laukussa, joten se on jatkuvasti alttiina lialle, pölylle ja rasvalle, jonka takia se muuttuu hyvin nopeasti melkoiseksi bakteeripesäkkeeksi.

Useimmat meistä puhdistaa kädet saippualla ja vedellä useamman kerran päivässä ja nykyaikana vielä lisäksi desinfioi huolellisesti. Puhdistamisen jälkeen ei mene aikaakaan kun puhelin kaivetaan taskusta ja tarkistetaan uudet ilmoitukset. Tiesitkö, että älypuhelin saattaa sisältää jopa kymmenkertaisesti bakteereja verrattuna wc-pönttöön?

Tässä kohtaa onkin hyvä aika kysyä, milloin viimeksi puhdistit oman puhelimesi? Jokaisen käyttökerran jälkeen puhelimeen kertyy bakteereja, jonka takia esimerkiksi vain kerran kuukaudessa tehty perusteellinen puhdistaminen ei auta oikeastaan yhtään mitään. Puhelimeen ei suositella koskemaan tilanteissa, joissa ollaan erityisen alttiita bakteereille, kuten vessassa käydessä.

Suurimmista bakteerilähteistä on ylivoimaisesti vessa, koska älypuhelinta selataan usein vessassa ollessa ja kädet puhdistetaan vessassa käynnin jälkeen. Älypuhelin on otollinen kasvualusta erilaisille viruksille, kuten esimerkiksi norovirukset elävät erilaisilla pinnoilla yllättävän pitkään. Puhelin olisi tärkeää puhdistaa aina käsien perun yhteydessä, eli useamman kerran vuorokaudessa.

Käsien perun yhteydessä tehty puhdistus ja joka viikko tehty perusteellisempi puhdistaminen pitää älypuhelimen erinomaisessa kunnossa. Suosittelemme käyttämään älypuhelimen puhdistamisessa mikrokuituliinaa, joka ei naarmuta puhelinta. Suosittelemme myös hankkimaan panssarilasin ja suojakuoret, jotka suojaavat hyvin puhelinta ja näyttöä erilaisilta naarmuilta.

Miten puhelimen näyttö tulisi puhdistaa?

Pyyhi puhelimen näytöstä ensimmäisenä pois isot liat, kuten rasva, pinttynyt lika ja muut näkyvät tahrat. Pinttyneiden ja isojen likojen kohdalla voit käyttää työkaluna jotain sopivaa pehmeää työkalua, jolla voit kokeilla varovasti raaputtaa lian pois. Älypuhelimen näyttö voi naarmuuntua helposti, joten ole varovainen ettet naarmuta näyttöä likaa puhdistaessa.

Kun isot liat on puhdistettu, voit seuraavaksi pyyhkiä näytön kostealla mikrokuituliinalla tai vaihtoehtoisesti alkoholiliinalla. Alkoholiliina on erinomainen apuväline puhelimen näyttöä puhdistaessa, sillä se poistaa erinomaisesti likaa ja rasvaa sekä näyttöön jäävä kosteus haihtuu pois erittäin nopeasti. Tästä syystä puhelimen näyttöön ei jää myöskään mitään jälkiä pyyhkimisestä.

Jos et omista alkoholiliinoja, voit tilata niitä etukäteen esimerkiksi Mobiilitukku palvelusta tai käyttää vaihtoehtoisesti jotain muuta ainetta, joka soveltuu puhelimen näytön puhdistamiseen. Älypuhelinta puhdistaessa on tärkeä muistaa, ettei laitetta saa kastella milloinkaan märäksi esimerkiksi suihkepullolla. Kaikki puhelimet ei kestä erityisen hyvin kosteutta.

Puhdistamisen jälkeen pyyhi näyttö kuivalla mikrokuituliinalla. Vedä mikrokuituliinaa aina yhteen suuntaa varovasti painaen. Pyyhi näyttö esimerkiksi muutamaan kertaan ylhäältä alas ja nosta liina takaisin näytön yläosaan ja pyyhi uudelleen varovasti painaen alas asti. Jos mikrokuituliina putoaa vahingossa esimerkiksi lattialle puhdistamisen aikana, älä pyyhi näyttöä likaisella liinalla.

Miten puhelimen muut osat puhdistetaan?

Puhelimen näytön puhdistamisen lisäksi on hyvin tärkeä puhdistaa säännöllisesti myös muut osat bakteereista ja liasta. Puhelimen kolot, kuten napit ja liittimet keräävät helposti nukkaa ja muuta likaa onkaloihinsa, jotka on hyvä puhdistaa riittävän usein. Mikäli esimerkiksi latausporttia ei puhdista riittävän usein, saattaa puhelimen lataamisessa ilmetä ongelmia.

Lähes kaikissa puhelimissa on erilaisia nappeja, jotka saattavat jopa jumittua pohjaan lian ja rasvan ansiosta. Hammastikku on yksi parhaimmista apuvälineistä erilaisia pieniä koloja puhdistaessa. Lähes kaikissa puhelimissa on avoin latausportti ja kuulokeliitäntä, jonne pöly, nukka ja pienet taskussa olevat roskat yleensä jumittuvat.

Kuulokeliitännän ja latausportin puhdistamiseen voi kokeilla käyttää varovasti hammastikkua, tylppää neulaa tai paineilmasprayta. Usein pehmoinen nukka ja muu pöly lähtee onkaloista melko vaivattomasti, mutta joskus lika saattaa olla erittäin pinttynyttä. Mikäli viimeisestä puhdistuskerrasta on vierähtänyt aikaa, saattaa lika olla tiivistynyt lujasti onkaloiden pohjaan kiinni.

Pahimmassa tapauksessa puhelin lakkaa lataamasta tai kuulokkeista ei enää kuulu mitään. Näin saattaa käydä siinä tapauksessa, jos laitetta ei ole puhdistettu riittävän usein ja nukka ja muu lika on painautunut lujasti kiinni onkaloiden pohjaan. Yleensä vika korjaantuu näissä tilanteissa kuin itsestään puhelimen perusteellisen puhdistamisen jälkeen.

Pidä huolta käsihygieniasta

Älypuhelimen säännöllinen puhdistaminen on tärkeää, mutta ei pidä kuitenkaan unohtaa sitä, mistä suurin osa bakteereista puhelimeen päätyvät. Käsien säännöllinen puhdistaminen on tehokas tapa estää bakteerien leviäminen paikasta toiseen. Kädet tulisi puhdistaa riittävän usein saippualla, vedellä ja desinfiointiaineella, sillä bakteerit ja virukset päätyvät käsien kautta puhelimeen.

Käsissä olevat bakteerit ja virukset tulisi hävittää ennen puhelimeen koskemista ja aina välttää käyttämästä puhelinta esimerkiksi ruokaa laittaessa tai vessassa käydessä. Mikäli ystävä lainaa puhelintasi, olisi hyvä puhdistaa kädet ja laite sen jälkeen. Helsingin Sanomien mukaan, puhelimen lainaaminen toiselle henkilölle on yhtä vaarallista kuin kättely.

Puhelimessa olevat bakteerit ja muut virukset ovat yleensä lähtöisin omistajan käsistä tai suusta ja laitteen omistajalla on hyvä vastustuskyky niitä kohtaan. Kaverille bakteerikanta on kuitenkin täysin vieras, jonka takia kaveri saattaa sairastua helposti. Mikäli lainaat kaverin puhelinta, puhdista aina kädet huolellisesti heti puhelimen palauttamisen jälkeen.

Onneksi älypuhelimen ja käsien puhtauteen pystyy itse melko vaivattomasti vaikuttamaan. Käsien ja puhelimen puhtaana pitämiseen ei kulu aikaa kovin kauaa päivässä. Käsien ja älypuhelimen hygieenisyys on omissa käsissäsi ja pienillä teoilla voi olla erittäin suuri vaikutus siihen, kuinka paljon ja minkälaisia bakteereja ja viruksia käsissäsi ja puhelimessasi asustelee.

Liittymätarjoukset.fi
Logo