Huolestuttaako hintojen nousu? – Miten saada rahat riittämään?

Huolestuttaako hintojen nousu? - Miten saada rahat riittämään?

Hintojen nousu huolestuttaa nyt kuluttajia. Muun muassa polttoaineen, sähkön ja elintarvikkeiden hinnat ovat nousseet merkittävästi. Useimmat kuluttajat ovat nyt pohtineet omia kulutusvalintoja ja pyrkineet näin vaikuttamaan edes vähän siihen, kuinka hintojen nousu tulee näkymään omassa lompakossa. Alla muutamia vinkkejä, joiden avulla voit saada rahat riittämään, kun arki kallistuu.

Elintarvikkeiden kohdalla hintavertailu kannattaa

Elintarvikkeiden hinnat ovat nousseet pikkuhiljaa jo pidemmän aikaa ja hintojen nousuun on vaikuttanut useampi asia. Useimmat kuluttajat ovat huomanneet kaupassa käydessä, ettei samalla rahalla saa enää tänä päivänä yhtä paljoa elintarvikkeita kuin vielä esimerkiksi vuosi tai kaksi vuotta sitten.

Ruokamenoissa säästäminen kannattaa aloittaa viimeistään nyt, jos ei ole vielä aloittanut. Vaikka lähes kaikkien elintarvikkeiden hinnat ovat nousseet, vaihtelevat hinnanmuutokset eri tuotteiden, merkkien ja kauppojen välillä. Nyt kannattaa aloittaa etenkin niiden elintarvikkeiden hintojen seuraaminen, joita ostat yleensä jokaisella kauppareissulla.

Kauppojen hinnoittelussa on myös eroja, joten suosittelemme suosimaan ennemmin suuria kuin aivan pieniä kauppoja, sillä niissä on usein huomattavasti halvemmat hinnat. Lähes jokaisesta tuotteesta löytyy eri valmistajien tuotteita, joita kannattaa tietenkin vertailla.

Elintarvikkeiden hintojen noustessa yhä useampi kuluttaja on siirtynyt käyttämään myös punalaputettuja tuotteita ja oppinut hyödyntämään paremmin tarjouksia, jotka tuo pitkällä aikavälillä merkittävästi säästöä sekä vähentää kauppojen ruokahävikkiä. Yksi tärkeä asia ennen kauppaan lähtöä on tehdä kauppalappu kotona valmiiksi, jolloin ostat vain ne tuotteet, joita tarvitset.

Tarkista ja kilpailuta sopimukset

Arjen kallistuessa on hyvä aika kiinnittää huomiota kaikkiin menoihin. Lähes kaikki palvelut on tänä päivänä mahdollista kilpailuttaa ja vaihtaa edullisempaan. Esimerkiksi perheen puhelinliittymät, mobiililaajakaista, nettiliittymät, sähkösopimus ja lainat ovat sellaisia palveluja, joiden kilpailuttaminen on mahdollista netissä.

Tuotteiden kilpailuttamisen tarkoituksena on saada sama palvelu nykyistä edullisempaan hintaan. Esimerkiksi sähkön hinnan noustessa on aika tarkistaa oma sähkösopimus ja pyrkiä vaihtamaan se edullisempaan. Samoin puhelinliittymien ja nettiliittymien hinnat kannattaa tarkistaa ja onko tarjousjakso vielä voimassa.

Etenkin suurissa perheissä kaikkien palvelujen kilpailuttaminen ja vaihtaminen edullisempaan voi tuoda merkittävästi säästöä etenkin vuositasolla. Kilpailuta ainakin seuraavat palvelut:

 • Puhelinliittymät
 • Mobiililaajakaistat
 • Laitenetit
 • Nettiliittymät
 • Sähkösopimus
 • Lainat

Lämmityskustannukset ja sähkön hinta

Sähkön hinta ja kuluttajien lämmityskustannukset ovat nousseet merkittävästi, jonka takia sähkön kilpailutus kannattaa. Energia on nyt erittäin arvokasta ja näkyy myös sähköyhtiöiden hinnoissa. Panostamalla nyt energian säästämiseen, näkyy se varmasti nopeasti lompakossasi. Sähköä kuluu eniten kotitalouksilla asunnon ja käyttöveden lämmittämisessä.

Voit aloittaa säästämisen tarkistamalla ensin sähkösopimuksesi ja tarvittaessa kilpailuttamaan sen. Tämän jälkeen voit lähteä liikkeelle pienillä ja jopa huomaamattomilla teoilla, kuten esimerkiksi laskemalla yhden asteen huonelämpötilaa tai lyhentämällä suihkuaikaa. Netistä löytyy toinen toistaan parempia vinkkejä sähkön säästämiseen, jotka kannattaa ottaa haltuun.

Sähkön hinnan nousuun on onneksi hallitus valmistellut jo erilaisia tukia, jotka tuovat varmasti helpotusta kuluttajien sähkölaskuihin. Esimerkiksi sähkölaskujen verovähennys, kelan myöntämä sähkötuki ja sähkön myynnin arvonlisäveron laskeminen. Lisätietoa erilaisista tukimuodoista saat Valtiovarainministeriön sivuilta.

Laske kuukauden menot

Osaisitko kertoa nyt, kuinka paljon kulutat rahaa kuukaudessa tai kuinka paljon ovat tällä hetkellä pakolliset menosi? Mikäli et ole tarkistanut asiaa vähään aikaan, suosittelemme kirjaamaan kaikki menot paperille tai kokeile vaihtoehtoisesti netin ilmaisia budjettilaskureita. Laskemalla ja merkkaamalla ylös kaikki menosi, tiedät mihin rahaa kuluu ja saat melko varmasti karsittua osan pois.

Merkkaa tärkeimmät menot ensimmäisenä, kuten esimerkiksi:

 • Asumisen menot (vuokra, sähkö ja vesi)
 • Ruoka
 • Lääkkeet
 • Puhelin ja netti
 • Matkakulut

Lainan lyhentäminen on myös säästämistä

Mikäli sinulla on lainaa, on sen lyhentäminen nyt kannattavampaa kuin tulevaisuudessa, sillä lainojen korkojen on ennustettu nousevan. Mikäli mahdollista, voit lyhentää lainaa nyt esimerkiksi tavallista enemmän tai tehdä ylimääräisiä lyhennyksiä ennen kuin lainan korko nousee ja haukkaa suuremman osan lyhennyksistä.

Muista tarkistaa myös lainan maksuohjelma ja voisitko saada lainan edullisemmin toiselta lainanmyöntäjältä. Yhä useampi kuluttaja kilpailuttaa tänä päivänä nykyisen lainan ja vaihtaa sen edullisempaan, joka tuo merkittävästi säästöä.

Lainan kilpailuttaminen ja useamman lainan yhdistäminen yhdeksi suuremmaksi lainaksi on taloudellisesti järkevää, mutta uuden lainan hakeminen rahanpuutteeseen on aina huono ratkaisu. Uuden lainan lyhentäminen kasvattaa jälleen kuukausittaisia menoja, jolloin ongelma siirtyy vain tulevaisuuteen. Kun yleinen hintataso ja korot nousevat, useamman velan lyhentäminen on entistä haastavampaa.

Tarkkaile arjen pieniä menoja

Kuukausittaisia menoja laskiessa hyppää helposti muutaman euron menojen yli, joihin kannattaa nyt myös kiinnittää huomiota. Pienet menot kannattaa kirjata yhtä tarkasti ylös kuin muut suuremmat menot. Mikäli pieniä menoja kertyy kuukauden aikana useita, kertyy niistä yhteenlaskettuna suuri potti.

Mikäli ostat esimerkiksi joka aamu työmatkalla kahvin, joka maksaa 2,50€ tekee se kuukauden aikana hieman työpäivien määrästä riippuen yli 50€. Jos poltat tupakkaa yhden ison askin päivässä, kertyy kuluja kuukaudessa yli 300€. Arjen pienten menojen seuraaminen vähentää heräteostoksia ja saa pohtimaan jokaisella ostohetkellä, onko ostamasi tuote todella tarpeellinen.

Varaudu hintojen nousuun säästämällä

Hintojen nousuun kannattaa varautua myös säästämällä. Mikäli sinulla jää ylimääräistä rahaa kuukauden aikana, voit aloittaa säästämisen pahan päivän varalle siirtämällä osan rahasta esimerkiksi säästötilille. Summan ei tarvitse olla suuri, voit aloittaa siirtämällä pienen summan säästötilille joka kuukausi. Jo pieni säännöllisesti säästetty summa auttaa tulevaisuudessa paikkaamaan kasvavia menoja.

Netistä löytyy useita maksuttomia säästölaskureita, joita suosittelemme kokeilemaan. Säästölaskurilla selvität hetkessä sen, miten säästettävä summa ja aika vaikuttavat säästöjen kertymiseen.

Liittymätarjoukset.fi
Logo