6 vinkkiä pienten lasten vanhemmille – Näin järjestät onnistuneen etätyöpäivän

6 vinkkiä pienten lasten vanhemmille - Näin järjestät onnistuneen etätyöpäivän

Nykyajan työelämässä etätyö on yhä yleisempi käytäntö, ja monille vanhemmille tämä tarkoittaa työpäivien viettämistä kotona samanaikaisesti alle kouluikäisten lasten kanssa. Tämä voi asettaa haasteita niin työtehtävien keskittymisen kuin lasten viihtymisenkin kannalta. Olemme koonneet joukon vinkkejä, jotka auttavat sekä vanhempia että lapsia löytämään tasapainon etätyön ja perhe-elämän välille. Tavoitteenamme on tarjota käytännöllisiä ratkaisuja, jotka takaavat rauhan työntekoon ja pitävät lapset tyytyväisinä ja viihtyneinä työpäivän aikana.

Tehkää ensin päiväjärjestys yhdessä

Laatikaa yhdessä lapsenne kanssa päivittäinen tai viikoittainen suunnitelma, joka sisältää selkeät ajankohdat työskentelylle, henkilökohtaisille projekteille, tauoille ja vapaa-ajalle. Voitte luoda suunnitelman visuaalisessa muodossa piirtämällä ja värittämällä kuvia, jotta myös alle kouluikäiset lapset voivat ymmärtää ja seurata sitä helposti. Esimerkiksi viisi- tai kuusivuotiaat voivat itse lisätä suunnitelmaan toiveitaan yksinkertaisin tikkukirjaimin. Keskustele kuusivuotiaasi kanssa mahdollisuudesta suorittaa esikoulutehtäviä sillä aikaa kun sinä työskentelet.

On tärkeää ottaa huomioon, että pienempien lasten kyky keskittyä on luontaisesti lyhyempi. Esimerkiksi kolmevuotias voi keskittyä omaan leikkiinsä noin viidentoista minuutin ajan, kun taas kuusivuotias saattaa keskittyä jo jopa puolen tunnin ajan. Tämä voi vaihdella lapsen mukaan.

Päiväunet tai lepotuokiot ovat erityisen tärkeitä kolmevuotiaille ja nuoremmille lapsille. Lepohetken aikana lapsi voi esimerkiksi katsoa lastenohjelmia, mikä antaa vanhemmalle mahdollisuuden keskittyä töihin häiriöttä.

Päiväohjelmaan kannattaa lisätä myös miellyttäviä aktiviteetteja, kuten iltapäivän herkkuhetket tai yhteiset luontoretket, jotka tarjoavat jotain odotettavaa koko perheelle. Ulkona vietetty aika on hyväksi lapsen fyysiselle ja henkiselle hyvinvoinnille. Aktiivinen ulkoleikki auttaa lasta purkamaan ylimääräistä energiaa ja edesauttaa keskittymistä omiin leikkeihin sisätiloissa.

Anna lapselle huomiota ennen kuin pitää olla hiljaa

Työskentely kotona voi osoittautua haasteelliseksi, kun lapsi vaatii huomiota juuri työn kannalta kriittisillä hetkillä. Tässä tapauksessa kannattaa viettää aikaa lapsen kanssa ennen työtehtävien aloittamista, jotta lapsi kokee saaneensa tarvitsemaansa huomiota ja sen jälkeen molemmat voivat siirtyä omiin puuhiinsa.

Lapsen kasvava tarve huomiolle voi johtua siitä, että hän ei ole saanut sitä hetkeen. Tässä tilanteessa yksi käytännöllinen ratkaisu voi olla ajastimen, kuten munakellon, käyttö. Esimerkiksi kuusivuotias voi oppia seuraamaan ajastinta ja ymmärtämään, kuinka pitkään hänen tulee leikkiä yksin, ennen kuin voi jälleen kääntyä vanhemman puoleen.

Tärkeää on tunnustaa, että epätavalliset olosuhteet voivat vaatia joustavia ja luovia lähestymistapoja ja että lasten äänet ja läsnäolo voivat toisinaan olla osa kotityöympäristöä.

Pyri säilyttämään päivärytmi samanlaisena kuin ennen

Rutiinit ja ennustettavuus ovat pienille lapsille tärkeitä. Sen vuoksi on oleellista ylläpitää normaalia päiväjärjestystä, jopa erityisolosuhteissa.

Lapsen tuntema turvallisuus lisääntyy, kun päivittäiset tavat ja toiminnot pysyvät muuttumattomina. Tämä voi helpottaa vanhempien etätyöskentelyä. Vanhemmat voivat selittää lapsille, että tiettyyn aikaan päivästä keskitytään töihin, jolloin lapsi oppii ymmärtämään ja kunnioittamaan tätä aikaa.

Käytä turvallisia ja kehittäviä pelejä ja sovelluksia

Lyhyitä digipelaamisen hetkiä voidaan sisällyttää lapsen päivittäiseen ohjelmaan. On tärkeää tarkastaa etukäteen pienten lasten käyttämien ilmaissovellusten sisältö, sillä jotkin niistä saattavat näyttää lapsille sopimattomia mainoksia.

Vaikka poikkeusaikoina lasten ruutuaikaa voidaan hieman joustaa, on silti hyvä pitää kiinni asetetuista rajoista. Pitkät ruutuajat voivat tehdä normaaliin päivärytmiin palaamisesta haastavaa.

Turvallisia ja opettavaisia sovelluksia alle kouluikäisille tarjoaa esimerkiksi Pikku Kakkosen sovellus, joka on saatavilla Android- ja iOS-laitteille. Myös Pikku Kakkosen Eskari-sovellus tarjoaa aktiviteetteja esikoululaisille. Viihdevintiöt-verkkosivu tarjoaa suositeltuja pelejä ja sovelluksia pienille lapsille. Tietokoneella voi pelata Oppi&ilo-verkkopelejä, jotka on suunniteltu kasvatusalan asiantuntijoiden toimesta.

Digipelejä voi myös vaihdella kirjasovellusten kanssa; Lukulumo tarjoaa ilmaisia kirjoja päiväkoti-ikäisille ja monet äänikirjapalvelut tarjoaa laajan valikoima lastenkirjallisuutta. Äänikirjat soveltuvat erinomaisesti lapsille, jotka eivät osaa vielä itse lukea.

Hyödynnä mahdollisuutta käyttää lapsenvahteja etäyhteydellä

Hyödynnä mobiililaitteita innovatiivisesti. Kun vanhemman on osallistuttava työasioihin, kuten puheluihin tai kokouksiin, virtuaalinen lapsenhoito voisi olla ratkaisu. Isovanhemmat, sukulaiset tai kummit voisivat viihdyttää lasta etäyhteyden kautta, esimerkiksi videopuhelun avulla, osallistuen lapsen leikkeihin tai jutellen hänen kanssaan.

Lapset voisivat myös pitää yhteyttä päiväkotikavereihinsa videopuheluiden avulla, jolloin he voivat leikkiä yhdessä etänä, esimerkiksi nukkeleikkejä. Videopuheluja voi tehdä kätevästi useiden sovellusten kautta, kuten WhatsAppin, Hangoutsin tai Wherebyn videopuhelutoiminnoilla.

Hyödynnä medioita monipuolisesti

Voit sisällyttää lapsen suosikki TV-ohjelman tai elokuvan päiväsuunnitelmaan tai etsiä yhdessä uutta sisältöä, joka voi tarjota tarvittavan tauon päivän aikana. Kuitenkin, on hyvä muistaa, ettei esimerkiksi pitkä Ryhmä Hau -katselumaraton ole aina ihanteellinen. On tärkeää vaihdella aktiviteetteja ja pitää sisältö monipuolisena.

Mediakasvatus on olennainen osa lasten päivittäistä toimintaa. Sen sijaan, että aika kuluu vain passiivisessa katselussa tai pelaamisessa, kannustetaan lasta osallistumaan aktiiviseen median käyttöön. Lapsi voisi esimerkiksi luoda oman lyhyen videon päivänsä tapahtumista.

Lisäksi on suositeltavaa valita sisältöä, joka kannustaa fyysiseen aktiivisuuteen. Voitte ottaa yhdessä liikuntatauon ja kokeilla vaikkapa Olohuonesirkus-sarjan liikkeitä tai Jumppakissan taukojumppaa YouTubesta. Fröbelin palikat voivat myös tarjota hauskoja liikunnallisia hetkiä.

Liittymätarjoukset.fi
Logo