5G-verkon käyttöönotto tehostaa myös 4G-verkon suorituskykyä

5G-verkon käyttöönotto tehostaa myös 4G-verkon suorituskykyä

Yhteyksien laatu riippuu verkon kapasiteetista. Suuremman kapasiteetin omaavassa 5G-verkossa tieto kulkee nopeammin ja ruuhkat ovat harvinaisempia verrattuna 4G-verkkoon. Kun käyttäjät siirtyvät 5G-liittymiin, myös 4G-verkon nopeus paranee, sillä siellä vähenee käyttäjien määrä.

Mitä tarkoitetaan verkon kapasiteetilla?

Internet-yhteyden nopeus viittaa siihen, kuinka paljon tietoa voi siirtyä samanaikaisesti lähteestä määränpäähän, esimerkiksi suoratoistopalvelun serveriltä kotisi 4K-televisioon. Nopeusmittauksen yksikkö, kuten 200Mbit/s, osoittaa, että verkossa voi siirtää 200 megabittiä dataa joka sekunti. Tämä mittaus kuvastaa perimmiltään yhteyden kapasiteettia, ei pelkästään sen nopeutta.

Kiinteässä laajakaistayhteydessä tämä nopeus on vakio eikä se jaa kapasiteettiaan alueen muiden käyttäjien kanssa. Esimerkiksi 100Mbit/s kiinteä laajakaista tarjoaa tämän nopeuden yksinomaan kotitalouden käyttöön.

Toisaalta, mobiililaajakaista yhteyksissä tilanne muuttuu, sillä näissä yhteyksissä tietty kapasiteetti tukiasemasta lähetettävälle datalle jaetaan kaikkien kyseisen tukiaseman käyttäjien kesken.

5G-liittymien yleistyessä myös 4G-verkko nopeutuu

Tyypillisesti tukiaseman lähellä olevat puhelinliittymät ja muut mobiililaiteet saavuttavat teoreettiset huippunopeutensa, mutta on tilanteita ja alueita, joissa 4G-verkon tarjoama kapasiteetti ei täytä kaikkien tarpeita. Kun suuri joukko ihmisiä käyttää yhtäaikaisesti palveluita, kuten videostraimauspalveluja, 4G-liittymät voivat kärsiä hidastumisesta. 5G vastaa tähän haasteeseen tarjoamalla laajemman kapasiteetin.

5G:n tarjoama etu kotikäyttöön tarkoitetuissa mobiililaajakaista yhteyksissä liittyy nimenomaan sen suurempaan kapasiteettiin. Yksi 5G-tukiasema voi tarjota alueensa asukkaille jopa kymmenen kertaa suuremman kapasiteetin kuin mitä 4G-tukiasema kykenee antamaan. Tämän seurauksena 5G-verkon piirissä olevien yhteysnopeudet ovat huomattavasti suuremmat kuin jos he käyttäisivät 4G-verkkoa.

Lisähyötynä, kun henkilöt siirtyvät käyttämään 5G-liittymiä, he vapauttavat kapasiteettia 4G-verkossa muille käyttäjille. Tämä tarkoittaa, että 4G-verkon käyttäjät saavat parempia yhteysnopeuksia, kun 5G-liittymien käyttö laajenee, hyödyttäen molempien verkkojen käyttäjiä.

5G parantaa yhteyden laatua omakotitaloalueilla

Omakotitaloissa asuvat ovat myös hyötyneet 5G:n tuomasta yhteyksien parannuksesta. Uudenlaiset 5G-reitittimet, jotka asennetaan suoraan omakotitalojen ulkoseiniin, eliminoivat tarpeen signaalin tunkeutua seinien läpi. Tämä tarkoittaa, että signaali pysyy vahvana eikä yhteysnopeus laske seinien aiheuttaman vaimennuksen vuoksi.

5G-verkon kattavuus Suomessa

5G-verkon kattavuus Suomessa on kasvanut merkittävästi sen julkaisun jälkeen ja se on yksi maailman johtavista maista 5G-teknologian käyttöönotossa. Suomen maantieteelliset ja väestölliset olosuhteet, kuten laajat harvaan asutut alueet sekä tiheästi asutut kaupunkialueet, ovat haastaneet operaattoreita kehittämään innovatiivisia ratkaisuja 5G-verkon laajentamiseksi.

Kaupunkialueilla, kuten Helsingissä, Espoossa, Tampereella, Vantaalla ja Oulussa, 5G-verkon kattavuus on laaja ja tarjoaa nopeat yhteydet suurille käyttäjämäärille. Nämä alueet olivat ensimmäisten joukossa, jotka saivat nauttia 5G:n tarjoamista nopeista yhteysnopeuksista ja alhaisesta viiveestä. Operaattorit ovat keskittyneet ensisijaisesti kaupunkialueisiin, missä datan käyttö on suurinta ja missä 5G:n edut, kuten korkeammat datanopeudet ja suurempi kapasiteetti, tulevat parhaiten esiin.

Kuitenkin 5G:n laajentaminen on vähitellen ulottunut myös keskisuuriin kaupunkeihin ja jopa joillekin maaseutualueille, joilla aiemmin oli rajalliset yhteydet. Tämä laajentaminen on mahdollistanut paremmat yhteydet ja palvelut alueille, jotka aiemmin kärsivät hitaammista internetyhteyksistä. 5G:n leviäminen näille alueille on parantanut merkittävästi esimerkiksi etätyöskentelyn ja verkkopohjaisten palveluiden saatavuutta.

Teleoperaattorit, kuten Telia, Elisa, DNA ja Moi Mobiili, ovat aktiivisesti investoineet 5G-infrastruktuuriin ja lisänneet 5G-tukiasemien määrää ympäri Suomea. Tavoitteena on tarjota kattava 5G-verkko, joka palvelee niin kaupunkien asukkaita kuin maaseudun asukkaitakin. Investoinnit 5G-verkkoon sisältävät uusien tukiasemien pystyttämisen sekä olemassa olevan verkon päivittämisen.

Vaikka 5G-verkon kattavuus Suomessa onkin jo hyvä, erityisesti suurimmissa kaupungeissa, on edelleen alueita, joilla 5G-palvelut ovat rajoitettuja tai puuttuvat kokonaan. Operaattorit ja valtion viranomaiset työskentelevät yhdessä kattavuuden parantamiseksi ja 5G-palveluiden viemiseksi entistä laajemmalle.

Tarkista paras 5G liittymätarjous vertailutaulukosta

Kun etsit parasta 5G-liittymätarjousta, Liittymätarjoukset.fi palvelun vertailutaulukko on erinomainen työkalu. Jos haluat löytää edullisen 5G-liittymän, kannattaa ottaa huomioon, että operaattorit julkaisevat aika ajoin houkuttelevia tarjouksia. Nämä tarjoukset on helppo löytää käyttämällä palveluita kuten Liittymätarjoukset.fi, joka kokoaa yhteen eri operaattoreiden tarjoamat 5G-liittymät.

Palvelun vertailutaulukon avulla voit helposti vertailla eri 5G-liittymien ominaisuuksia ja hintoja samalla sivulla. Tämä tekee valinnasta selkeämmän ja nopeamman, sillä voit nähdä kaikki tarvittavat tiedot yhdellä silmäyksellä. Kun etsit sopivaa liittymää, kiinnitä huomiota paitsi kuukausimaksuun myös liittymän datakattoon, nopeuteen ja muihin mahdollisiin etuihin tai rajoituksiin.

Muista, että edullisin liittymätarjous ei aina ole paras kaikille. Valitse nettiliittymä, joka vastaa parhaiten omaa käyttötarkoitustasi ja tarpeitasi. Vertaillessasi tarjouksia, mieti muun muassa kuinka paljon dataa todella tarvitset ja missä käytät puhelintasi eniten, sillä 5G-verkon kattavuus voi vaihdella eri alueilla.

Vertailutaulukon käyttö on helppoa: siirry vain Liittymätarjoukset.fi-sivustolle ja tutustu tarjolla oleviin 5G-liittymiin. Tämän jälkeen voit tehdä tietoon perustuvan päätöksen ja valita liittymän, joka tarjoaa parhaan vastineen rahallesi ja täyttää digitaaliset tarpeesi. Seuraavaksi voit siirtyä vertailutaulukossa olevaa nappia klikkaamalla operaattorin verkkosivuille tekemään liittymäsopimuksen.

Liittymätarjoukset.fi
Logo