4G vs 5G – Mitä muutoksia voimme odottaa?

4G vs 5G - Mitä muutoksia voimme odottaa?

Oletko miettinyt sitä, mitkä asiat tulevat muuttumaan kun 4G vaihtuu 5G:ksi tai kenties sitä, miten uusi 5G-verkko, liittymät tai 5G-puhelimet eroavat nykyisistä? Tästä artikkelista löydät Liittymätarjoukset.fi palvelun vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin 5G-verkosta, liittymistä ja puhelimista.

4G vs 5G – Mitä muutoksia voimme odottaa?

5G-aikakausi alkaa olemaan täällä vaikka 5G-verkko on edelleen rakennusvaiheessa. 5G-verkko on jo toiminnassa suurissa kaupungeissa ja laajenee lähes päivä päivältä lähemmäksi pienempiä paikkakuntia. Tänä päivänä valtaosa myydyistä matkapuhelimista on 5G-puhelimia ja puhelinliittymiä selatessa, huomaa varsin nopeasti, että suurin osa saatavilla olevista liittymistä on 5G-liittymiä.

Kaikki kuluttajat eivät ole yhtä innoissaan 5G-aikakaudesta, uusista 5G-laitteista ja 5G-verkon tuomista muutoksista. Monet kuluttajat pohtivat muun muassa sitä, onko 5G-verkko vaarallinen, miksi 5G nettiliittymä kannattaa hankkia, mikä on 5G-puhelin, mitä 4G:stä 5G:hen siirtyminen oikeastaan tarkoittaa ja mitä hyötyä siitä mahtaa olla?

5G-verkko, laitteet ja puhelinliittymät tulevat tarjoamaan yhdessä kuluttajalle ruuhkattoman, nopeamman ja luotettavamman nettiyhteyden, joka tulee toimimaan myös sellaisissa paikoissa, joissa nykyinen 4G ei ole toiminut. Nopeamman ja ruuhkattoman nettiyhteyden ansiosta suurien tiedostojen latautuminen tapahtuu hetkessä ja etäyhteyden toimivat huomattavasti nykyistä paremmin.

Tämä artikkeli tarjoaa sinulle vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin 5G-verkosta, puhelimista ja liittymistä. Askarruttaako sinua esimerkiksi 5G-verkon tuomat muutokset? Oletko juuri hankkinut uuden karhean 5G-puhelimen, mutta liittymäsi on vielä 4G-ajassa? Vai ostitko juuri 5G-liittymän, mutta matkapuhelimesta tarvittava valmius puuttuu?

Miten 5G on parempi kuin nykyinen 4G?

Useimmat kuluttajat pohtivat sitä, miten uusi 5G-verkko on 4G-verkkoa parempi? Uusi 5G-verkko on luotettavampi, toimintavarmempi, ruuhkattomampi ja huomattavasti nopeampi kuin nykyinen 4G-verkko. 5G-verkko tulee tekemään myös 4G-verkosta nopeamman ja nykyistä ruuhkattomamman, kun osa sen käyttäjistä siirtyy käyttämään uutta verkkoa.

5G-verkossa kaikki tulee tapahtumaan entistä nopeammin ja vaivattomammin, kuten esimerkiksi videoiden ja kuvien lähettäminen, sovellusten, elokuvien ja pelien latautuminen. Isot tiedostot latautuvat ja siirtyvät sekunneissa ja muun muassa etäpalaverit toimivat ilman yhteyden aiheuttamia katkoksia. Voit myös katsoa TV-sarjoja parhaalla mahdollisella kuvanlaadulla ilman häiriöitä.

Erittäin nopea tiedonsiirto ja nykyistä lyhyempi viiveen on ennustettu tuovan mukanaan kokonaan uudenlaisia palveluita lähitulevaisuudessa. Verkkopelaajille 5G-verkon lyhyt viive on erinomainen parannus. Se tulee tarjoamaan huomattavasti nykyistä paremman pelikokemuksen verkkopelaajille, kun viive saadaan minimaalisen pieneksi.

Uusi 5G-verkko ei ole mitenkään ihmeellinen asia, sillä vielä muutama vuosi sitten 5G:hen liittyviä kysymyksiä esitettiin 4G:stä, kun kaikki käyttivät vielä 3G:tä. Vuosien kuluessa kuluttajat tottuvat varmasti käyttämään 5G-verkkoa ja laitteita ja tottuvat 5G-kokemukseen sekä sen tarjoamiin ominaisuuksiin. Tämän jälkeen nykyinen 4G tuntuu varmasti vanhanaikaiselta.

Missä 5G-verkko on saatavilla?

Lähes kaikilla operaattoreilla 5G-verkko on vielä rakennusvaiheessa, mutta se on myös saatavilla useimmissa kaupungeissa. Verkko laajenee jatkuvasti ja peittoalue kasvaa lähes joka päivä, jonka takia tarkkaa peittoaluetta on vaikea määritellä. Suomen suosituimmista operaattoreista DNA & Moi Mobiili, Telia ja Elisa Saunalahti rakentavat parhaillaan uutta 5G-verkkoa.

Telia 5G-verkko kattaa viimeisimpien tietojen mukaan 3,7 miljoonaa ihmistä Suomessa. Uusi verkko laajenee kovaa vauhtia ja operaattori julkaisee uusia kaupunkeja lähes kuukausittain. Telian 5G-kuuluvuus verkkokarttaan voit tutustua milloin vain netissä ja tarkistaa, milloin 5G-verkko on mahdollisesti saatavilla omalla asuinalueella.

DNA 5G-verkko kattaa viimeisimpien tietojen mukaan jo 53% suomalaisten asuinpaikoista. Verkon alueella on tiedotettu asuvan lähes 3 miljoonaa ihmistä, yhteensä 124 eri paikkakunnalla. DNA:n 5G-kuuluvuus verkkokarttaan voit tutustua helposti netissä ja tarkistaa, milloin 5G-verkko on saatavilla omalla asuinalueella.

Elisa 5G-verkko puolestaan on toiminnassa yli 200 paikkakunnalla ja uusia paikkakuntia julkaistaan lähes kuukausittain. Elisa 5G-kuuluvuus verkkokarttaan voit tutustu myös netissä ja tarkistaa, joko uusi 5G-verkko on saatavilla omalla asuinalueella.

Kenelle voidaan suositella 5G-puhelinta?

Tänä päivänä voidaan jo todeta, että 5G-puhelin on fiksu ostos. 5G-ominaisuus on jo vakio lähes jokaisessa uudessa puhelimessa ja juuri tästä syystä, suurin osa myydyistä matkapuhelimista on 5G-puhelimia. Asian voi halutessaan helposti tarkistaa kuka tahansa, tutustumalla verkkokauppojen myydyimpiin puhelimiin.

Useimmat kuluttajat ovat ennemmin sitä mieltä, että enää ei ole mitään järkeä ostaa puhelinta, joka ei sisällä 5G-ominaisuutta. Matkapuhelimet kestävät tavallisessa käytössä yleisesti noin 2-3 vuotta ja uusi älypuhelin ostetaan jo muutaman vuoden kuluttua, vaikka vanha olisi vielä toiminnassa.

Jos olet juuri nyt hankkimassa uutta älypuhelinta, voimme suositella valitsemaan 5G-puhelimen. Uusi älypuhelin on melko varmasti käytössä useamman vuoden, jolloin et pääse kokeilemaan tuona aikana 4G-puhelimella uutta 5G-verkkoa. Tulet melko varmasti tarvitsemaan lähitulevaisuudessa 5G-ominaisuutta.

5G-puhelimien hinnat olivat markkinoille ilmestyessä vielä huomattavasti 4G-puhelimia kalliimpia, jonka takia moni siirsi 5G-puhelimen ostoa myöhemmäksi. Nykyaikana 5G-puhelimien hinnat ovat tulleet kovaa vauhtia alaspäin ja puhelimia löytyy jo useammasta eri hintaryhmästä.

Mitä kannattaa ottaa huomioon 5G-puhelinta ostaessa?

5G-puhelimen hankkiminen ei ole oikeastaan sen ihmeellisempää kuin uuden puhelimen valitseminen vielä muutama vuosi sitten. Tärkeintä 5G-puhelinta etsiessä on oikeastaan valita mahdollisimman sopiva vaihtoehto omaan tarpeeseen. Älypuhelimia on erittäin monipuolinen ja laaja valikoima. Malleja löytyy useista eri hintaluokista.

Puhelinta etsiessä kannattaa pohtia sitä, mihin tarvitset puhelinta suurimmaksi osaksi omassa arjessa. Onko tärkeintä hyvä suorituskyky, huippulaatuinen kamera, taittuva näyttö, suuri näyttö vai puhelimen koko? Useimmissa verkkokaupoissa on lukuisia suodattimia, joiden avulla löydät omaan käyttötarkoitukseen sopivan mallin.

Jos haluat saada kaiken hyödyn irti uudesta 5G-puhelimesta, älä unohda hankkia käyttötarpeisiisi parhaiten sopivaa 5G-liittymää. Palvelumme valikoimasta löydät Suomen suosituimpien operaattorien 5G nettiliittymät, joista valtaosa on saatavilla edullisella tarjousjaksolla 12-24 kuukauden ajaksi.

Osa operaattoreista tarjoaa asiakkailleen myös täysin korottoman ja kuluttoman rahoituksen, joten kannattaa pohtia myös sitä, ostaako puhelimen omilla säästöillä vai onko laina joustavampi vaihtoehto.

Onko 5G-liittymästä hyötyä, jos en asu vielä 5G-verkon alueella?

Operaattorien 5G-verkot ovat toki vielä rakennusvaiheessa, mutta myös toiminnassa jo suuressa osassa Suomea. Mikäli 5G-verkko ei ole vielä saatavilla asuinalueellasi, tilanne saattaa muuttua nopeasti. Mikäli tutkitaan operaattorien puhelinliittymiä ja mobiililaajakaistoja, on valtaosa jo uusia 5G-liittymiä, eikä montaa 4G-liittymää ole enää saatavilla.

Järjestään kaikki nopeimmat puhelinliittymät ovat 5G-liittymiä ja niillä pääsee käyttämään myös nykyistä 4G-verkkoa. Jos haluat saada liittymääsi lisää nopeutta, voimme suositella hankkimaan nopean 5G-liittymän, jonka tarjoama yhteys on entistä nopeampi myös 4G-verkon alueella.

Useimmat kuluttajat valitsevat jo 5G-liittymän, vaikka käytössä olisi vielä 4G-puhelin. Tähän voi tietenkin olla useita syitä, kuten esimerkiksi suurempi EU-datapaketti, nopeampi yhteys tai wifi-puhelut, joita on mahdollista soittaa ja myös vastaanottaa, vaikka ei olisi mobiiliverkon kuuluvuusalueella.

Jos operaattorisi 5G-verkko ei ole vielä toiminnassa asuinalueellasi, voit myös tarkistaa kilpailevan operaattorin kuuluvuuskartasta ajankohtaisen tilanteen. Suomen suosituimmista operaattoreista DNA, Telia ja Elisa Saunalahti rakentavat parhaillaan 5G-verkkojaan, jotka laajenee kiihtyvää tahtia.

Liittymätarjoukset.fi
Logo